Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

HES Kodu Gösterirken Dikkat! Hapis Cezası Var

Korovirüsle birlikte hayatıma giren HES kodlarını gösterirken dikkat! Kurallara uygun şekilde davranmayanlara ciddi derecede yaptırımlar uygulanıyor.

2021/09/04

Son dönemlerde başkasının HES kodunu kullanarak, toplu taşımalara veya kapalı alanlara giriş yapanların sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor.  Peki, başkasına ait HES kodunu kullanmanın hukuki yaptırımı ve kendi HES kodunu başkasına kullandırmanın cezası nedir? Avukat Yaşar Öksüz, konuyla ilgili herkesin merak ettiği bu soruları yanıtladı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hâlâ devam ediyor. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerden birisi de HES kodu. Özellikle toplu alanlara girişte, toplu taşıma araçlarını kullanırken ya da kapalı program/organizasyonlara katılımda HES koduna başvuruluyor.

Başkasına ait HES kodunu kullanmanın yaptırımı nedir? 

"Başkasına ait HES kodunun kullanılması halinde hem idari para cezası hem de hapis cezası gündeme gelir. İdari para cezası, İçişleri Bakanlığı Genelgesi’ne aykırılık nedeniyle verilir.

2 AYDAN 1 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR 

Bu durumlarda cezanın miktarı, 3 bin 150 Türk lirasıdır. Hapis cezası ise Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesinde düzenlenen “bulaşıcı hastalık tedbirlerine aykırı davranma” suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu suç için öngörülen ceza, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

NELER YAŞANMIŞTI? 

Geçtiğimiz günlerde de Aydın'ın Söke ilçesinde şehirlerarası yolculuk yapmak için arkadaşına ait HES koduyla bilet alan kişi, yakalanarak karantinaya alınmıştı. HES kodu taraması sonucu karantinada olması gerektiği belirlenen M.Z.T.'ye 3 bin 150 lira da para cezası kesilmişti.

Milliyet

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google