Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Altın Fiyatlarında Sert Düşüş Sonrası Tahminler Değişti

Altın fiyatlarında son dönemlerde yaşanan sert düşüş sonrası tahminlerde değişikliğe gidildi. Altın fiyatları için beklentiler neler?

2020/11/13

Altın fiyatlarında yaşanan sert düşüş yatırımcısını tedirgin ederken, altına yatırım yapmak isteyen kişiler bu seviyelerden altın alınır mı? Diye araştırma içerisindeler. Peki önümüzdeki günlerde altının seyrinde beklentiler neler? İşte detaylar...

Geçtiğimiz hafta Cuma günü tarihinin en yüksek seviyesine kadar yükselen gram altın, ABD seçimlerindeki belirsizliğin sona ermesi ve özellikle aşının bulunması ile sert bir şekilde düşüşe geçti. Kısa sürede 535 TL seviyesinden 464 TL seviyesine kadar gerileyen gram altında tahminler de değişti. 


GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

13 Kasım 2020 günü piyasaların açılması ile birlikte altın fiyatları yatay seyretmeye başladı. Piyasalardan alınan son verilere göre gram altın 464,18 TL seviyesinde işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise 1876 dolar seviyesinde. Çeyrek altın ise 760 TL.

Sert düşüş sonrası en çok merak edilen konu, altın fiyatlarının yeniden yükselip yükselmeyeceği konusu oldu. Özellikle geçen hafta altını yüksek seviyeden alan ve 1 hafta içinde ciddi derecede zarar eden vatandaşlar, yatırımcılar, altında fiyatların yeniden yükselip yükselmeyeceği sorusunu araştırıyor. 


AŞI KAYNAKLI SERT DÜŞÜŞ

Geçen hafta 1963 dolar seviyesine kadar çıkan altının ons fiyatı, aşı haberinin Almanya'dan gelmesinin ardından sert bir düşüşe başladı. Ons fiyatı kısa sürede 108 dolar değer kaybetti. Daha sonra bir miktar yükselen ons fiyatı 1876 dolarda sabitlendi. Aşının yüzde 90 oranında koruma sağladığı ve seri üretimle kısa sürede milyonlarca kişiye aşı yapılacak olması , fiyatların şimdilik sabit kalmasına neden oldu. 


DÖVİZ KURUNDA SERT DÜŞÜŞ

ABD seçimlerindeki belirsizlik nedeniyle dolar kurunda sert yükselişler olmuştu. Cumartesi günü Biden'in seçimleri kazandığının açıklanması ve Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesi, Berat Albayrak'ın istifa ederek yerine Lütfi Elvan'ın atanması sonrası dolar kurunda sert düşüş görüldü. 5 gün içinde dolar 1 TL'ye yakın değer kaybetti ve 8.52 TL seviyelerinden 7,68 TL'ye kadar geriledi. 

Altın fiyatlarında salgının önemli rol alacağını söyleyen analistler, hem ons hem gram fiyatının geniş bant aralığında dalgalanmaya devam edeceğini; aşının Dünya Sağlık Örgütü tarafından henüz onaylanmadığını, Avrupa başta olmak üzere dünyada vakaların hızla arttığını ve salgın kaynaklı tedirginliğin sürdüğünü ifade ediyor. 


AŞI ONAYI HAFTAYA

Önümüzdeki hafta aşıyı geliştiren şirket, FDA'ya başvuru yapacak ve aşının onayı için çalışmalar yapılacak. 

Bu sebeple altındaki son düşüşün "tepki alımları" için fırsat verdiğini dile getiren analistler; teknik açıdan kısa vadede altının ons fiyatında 1.900 doların test edilebileceğini, bu durumda gram altında da 500-510 TL seviyelerinin yeniden gündeme gelebileceğini öngörüyor.

Fitch Solutions’ın raporuna göre, önümüzdeki çeyrekte düşük tahvil getirileri, zayıf dolar, ve jeopolitik gerilimler altın fiyatlarını destekleyecek. Söz konusu rapora göre, 2021 yılında altının kazançları, ekonomik toparlanma ve aşı kullanımının artmasıyla birlikte sınırlanacak ve altın fiyatları ons başına ortalama 1,850 dolar seviyesinde seyredecek.

RBC Capital Markets Stratejisti Christopher Louney, “Aşı diğer ülkelere gönderilse bile hala dağıtım ve saklama sorunları ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı sağlık krizi aşı gelir gelmez hemen çözülmeyecektir.” dedi.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google