Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

ABD Başkanı Biden Oldu! Dolar ve Altın Fiyatları Yükselecek Mi?

ABD başkanının Joe Biden olduğu Amerikan Basını tarafından duyuruldu. Peki Biden'ın seçilmesi sonrası altın ve dolar fiyatlarının etkisi nasıl olacak?

2020/11/07

ABD başkanlık seçimleri sona erdi. Yeni Başkan Joe Biden oldu. Peki daha önce Türkiye ile ilgili olumsuz söylemleri olan Biden'ın seçilmesi sonrası dolar ve altın fiyatlarının seyri ne olacak? İşte uzmanların yorumları...

DOLAR KURU NE KADAR ? BİDEN SONRASI DOLAR YÜKSELİR Mİ?

Piyasalar hafta sonu tatilinde. Cuma günü akşamı dolar kuru 8,5153 TL'ye kadar çıktı. 

Piyasaların (Pandeminin ardından) “K” şeklinde bir canlanma fiyatladığını görüyoruz.” diyen İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, ABD ve Çin’in “K”nın yükselen bacağını, Avrupa ve Çin-dışı gelişmekte olan ülkelerin alçalan bacağı temsil ettiğini belirtti.

“Başkan Trump döneminde ağır yaptırımlara tabi olan Çin ve Meksika hisse senetleri Demokratların yarışta farkı açtığı son üç aylık dönemde yüzde 9 değer kazanırken, ABD yaptırımı ihtimalinin artacağından endişe edilen Rusya ve Türkiye yüzde 9 değer kaybediyor. Eşit ağırlıkla Çin ve Meksika'da uzun, Türkiye ve Rusya'da kısa pozisyon açan bir yatırımcı son üç ayda yüzde 20'ye yakın getiri sağladı.”

Gürleyen, Türkiye’nin zayıf Avrupa ekonomisine olan entegrasyonunun ve olası bir Demokrat zaferinde yaptırım ihtimalinin artmasının Türkiye varlıkları üzerindeki baskıyı artırdığının altını çizdi.

BloombergHT.com’a konuşan İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner  “Biden son süreçte anketlerde hep önde gittiği için, bu senaryonun tam olarak olmasa da, fiyatlara yansıdığını düşünüyorum. Piyasalar, Biden’ın seçilmesi noktasında kesinlikle olumsuz bir tepki verecek ama bu tepki limitli olacaktır.” dedi.

“Sonuç olarak seçim sonucu Trump ya da Biden olsun, belirsizlik oluşmadığı takdirde etkiler kısa vadeli ve limitli olacaktır. Ancak Biden’ın seçilmesi orta ve uzun vadede Türkiye açısından bir risk yaratacaktır ve bunun piyasalar üzerindeki olumsuz yansımalarını gelişmelere göre takip edebiliriz.

Mobius, "Biden, yılda 200 bin doların üzerinde kazanan insanların vergilerini artırmak istiyor. Bu kesim, sermaye piyasalarında aktif olarak yatırım yapan kesim" ifadelerini kullandı.

ABD seçimlerinin ardından göstergeler risk iştahının yükseldiğine işaret etti. Seçim sonuçlarını takiben gelişen piyasalara yatırım yapan yatırımcıların riskli varlıklara yönelmeye başladığı görüldü.

Yatırımcıların riskli varlıklara daha çok yönelmesiyle ABD tahvilleriyle gelişen ülke tahvilleri arasındaki ekstra getiri makası 400 baz puanın altına indi. Yatırımcılar ABD'de hem mali hem de para politikası tarafında destekleyici politikaların uygulanmasını beklentisi içinde.


ALTIN FİYATLARI NE KADAR ? BİDEN SONRASI NE OLACAK?

Altının ons fiyatı 1951 dolar seviyesinde. Gram altın 534 TL. Çeyrek altın ise 874 TL.

BMO Capital Markets türev metal piyasaları müdürü Tai Wong, “Piyasalar Biden’ın başkanlığına ve Senato’da Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu korumasına hazırlanıyor, böylece önümüzdeki iki yıl boyunca etkili politika hamleleri görülmeyebilir. Büyük bir mali teşvik paketinin olmayacağı ihtimali de ABD Hazine tahvillerinde sert bir ralliye neden olurken altını kendi fiyat aralığının tam ortasında konumlandırdı.”

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya ise “Güvenli liman alımları tartışmalı seçim sonuçları, Senato’da kimin çoğunluk olacağı ve seçim sonrası toplumsal olayların çıkabileceği endişeleriyle birlikte devam ediyor.”

“Bütün bu seçim tantanası geçtikten sonra altını sevmek zorunda kalacaksınız.” diyen Moya, ekstra mali teşvik paketi ve Fed beklentilerinin bunda etkili olacağını belirterek şöyle devam etti:

“Bir mavi dalga senaryosu görmesek bile Fed faizlere birkaç yıl daha dokunmayacaktır. Yerel hükümetlerin salgında yaşanan artışla beraber daha fazla yardım ihtiyaçları doğrultusunda, Senato da daha fazla mali teşvik paketini geçirmek zorunda kalacaktır. Böylece Trump yönetiminde ticaret için geçecek dört zorlu yıl daha altının güvenli liman alımlarını artıracaktır.”


BİDEN'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı seçilen Biden, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Amerika, büyük ülkemize liderlik etmem için beni seçtiğin için onur duyuyorum. Önümüzdeki iş zor olacak, ama size söz veriyorum: Bana oy verseniz de vermeseniz de, tüm Amerikalılar için bir Başkan olacağım. Bana verdiğiniz inancı koruyacağım."

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google