TBMM Genel Kurulu'nda YKS ve LGS hakkında önerge görüşüldü. Öğrenci ve veliler korona virüs salgını nedeniyle öğrencilerin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi ve sınav ortamında virüsün yayılımından endişe etmelerinden dolayı sınavın ileri bir tarihe ertelenmesini talep ediyorlar. Bu gelişmeler üzerine İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz tarafından Genel Kurul 'a doğrudan getirilen önergede YKS ve LGS sınav tarihlerinin değiştirilmesi istendi.
Yaptığı öneri üzerine açıklamada bulunan Filiz, "Değerli milletvekilleri, mart ayından beri Covid-19 kaynaklı endişelerin yanı sıra Yükseköğretim Kurumları Sınavı tarihinin 2 kez değiştirilmiş olması, gençlerimizin sınava hazırlık sürecini son derece olumsuz etkilemiştir. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, gençlerimiz aylardır evde kapalı kalarak motivasyon kaybı yaşamış ve her akşam test, vaka, entübe ve ölüm sayıları gibi konuları takip ederek bir yandan da sınava çalışmak zorunda kalmışlardır. YKS için ÖSYM’nin ilk açıkladığı tarih 20-21 Haziran iken 26 Mart tarihinde YÖK Başkanının YKS’nin 25-26 Temmuzda yapılacağını açıklaması gençlerimizi biraz olsun rahatlatmıştı. Ancak daha sonra, 5 Mayıs tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı tarafından YKS tarihinin bir ay önceye alınarak 27-28 Haziran tarihine geri çekilmesi sınava girecek olan 2,5 milyon öğrencinin moral ve motivasyonunu bozmuş ve sınava hazırlanmak için yeteri kadar zamanları olmayacağı endişesine kapılmalarına neden olmuştu; sınav stresine bir de zaman stresi ilave edilmiştir." dedi.
ARTTIRILAN SINAV SÜRESİ
Sınav süresinin arttırılmasına değinen Filiz, "Değerli milletvekilleri, bu değişikliğe karşılık barajın 180 puandan 170 puana çekilmesi ve sınav süresinin 35 dakika uzatılması yani her soru başına düşen sürenin 1,25 dakikadan 1,5 dakikaya çıkarılmış olması bir avantaj gibi düşünülse de sınava yeteri kadar hazırlık yapamamış olan gençlerimizin sıkıntılarını ortadan kaldırmayacaktır." dedi ve açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Değerli milletvekilleri, asıl sorun, gençlerimizin arzu ettikleri bölümlere girip giremeyecekleri yani istikbal sorunudur. Niçin böyle, bunu açıklamak istiyorum. Sınav sonuçlarında 1 puanlık bir fark öğrenci sıralamasını nasıl değiştiriyor, bunu izah etmek istiyorum. İlk 10 bine girmiş bir öğrencinin 1 puan düşük alması, örneğin 2 bininci sıradayken 3 bininci sıraya gelmesi demektir. Bu sıralama ilk 50 binde 5 bin kişilik bir sıralama atlaması meydana getirmekte, ilk 100 binde de 20 ila 30 bin kişinin sıralamasında değişikliğe neden olmaktadır. Ayrıca, yeni uygulamada bölümlere ve fakültelere girebilmek için başarı sıralaması önemlidir. Programlara göre başarı sıralaması, mesela tıp programlarında sayısalda en düşük 50 bininci olmak gerektiği düşünüldüğünde, 1 puanın öğrencinin gireceği fakülte ve bölümü nasıl etkilediği iyice görülecektir."
"YKS TEMMUZ SONUNA ERTELENSİN"
Önerisinin detaylarını açıklayan İmam Hüseyin Filiz, "Değerli milletvekilleri; bu bakımdan YKS tarihinin temmuz sonuna ertelenmesi bir ay süre kazandıracağından gençlerimizin gelecekleri açısından önemlidir. Bu yapılmadığı takdirde gençler, bu günleri hep hatırlayacak ve “Biraz daha zaman olsaydı şimdi şu bölümde okuyor olacaktım.” diye iç geçirecekler ve hayıflanacaklardır. Ayrıca gözden kaçırmamamız gereken bir önemli nokta daha var, o da, gençlerimizin geleceklerini ilgilendiren konularda sık sık yapılan değişikliklerin, onların ileriye yönelik endişelerinin de artmasına sebep olmasıdır.
Değerli milletvekilleri, ülkemizin geleceği gençlerimize sahip çıkmak ve onların seslerini duymak zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın, gençlerin sesini duyacağını ve bu vebalin altında kalmayacağını ümit ederek partimizin vermiş olduğu araştırma önergesine “evet” demenizi bekliyor," ifadelerini kullandı.
AK PARTİ 'DEN AÇIKLAMA
AK Parti Milletvekili Orhan Erdem, meclise sunulan öneri hakkında söz aldı ve sınavın durup dururken ertelenmediğini söyledi. Erdem açıklamasında şunları söyledi:
"Bir kere, bu sınav durup dururken ertelenmedi. Seyri belli olmayan bir salgınla dünya karşılaştı, sokaklarda yerlere düşerek ölen insanları gördük, ülkelerin sağlık sistemleri çöktü. Türkiye de LGS ve YKS’de 4 milyon çocuğumuzu korumak için Bilim Kurulunun kararıyla sınavları erteledi. Bu erteleme tarihi kesin değildi, kesin olsa ÖSYM, sınav sorularını hazırlama grubunun kapalı ortama girme tarihini de açıklardı. Bu bir tedbir tarihiydi ve sonradan, sağlık sistemi dünyada çok örnek bir şekilde Türkiye tarafından yürütüldü, bu işi götürülebileceğimiz anlaşılınca tekrar bir hafta sonrasına tarih açıklandı. Bunların hepsi Bilim Kurulunun kararıyla yapıldı. Bu sınav bir başka sınava benzemiyor. Sınavın öncesinde hazırlık için kırk beş gün kapalı ortama giren heyet var. Arkasından bir ayda sınav sonuçları açıklanıyor. Tercihler, kayıtlar, ek yerleştirmeler, kırk beş gün-iki ay da böyle bir süreç var, eylülün ikinci yarısında bitiyor. Eylülde, temmuz sonunda yapacağınız bir sınav; yeni dönemin, okulların üç ay sonra açılması demek. Tabii ki bir tehdit varsa bunların hepsi dikkate alınır ama kontrol altına aldıysanız -Allah göstermesin- yeni bir salgın gelmediği takdirde, büyümediği takdirde bu sınavlar tarihinde yapılacak.
İYİ PARTİ “çocukların sınav kaygısı, yoğun endişe” diyor, geçen hafta da aynı şeyi konuştuk, biz iki haftadır üst üste bu yoğun endişeyi, bu kaygıyı artırıyoruz. Çocukların üzerinden bu kaygıyı alalım, bu sınav tarihinde yapılacak, bu iş bitmiştir, bunun kararını Bilim Kuruluna dayanarak yetkililer vermiştir ve çocuklarımıza da hiçbir dönemde olmayan avantajlarla. Bir, hem 8’inci sınıfın hem 12’nci sınıfın ikinci dönem müfredatı sınava konulmuyor, çocukları büyük bir sınav konusuna çalışmaktan kurtarıyor. İki, yine ilk defa bu yıl 135 dakikalık TYT’ye 30 dakika ek ve en önemlilerinden biri 180’den 175’e çekilerek de 200 bine yakın öğrenciye merkezî yerleştirmede tekrar bir avantaj sağlıyor.
Bunları gördüğümüzde bütün dünyada sınavlar defalarca ertelenmiş, öne alınmışken bunu gündemde tutmak yanlış. Yavrularımız hiç kaygı içinde olmasın. Benim kızım Aleyna’da sınava girecek, biz de bu şeyleri yaşadık; ertelendi, geldi. Keyfî olmadı ki bunlar, hepsine anlatıyoruz. O bakımdan hükûmetimiz bütün tedbirleri aldı, Sayın Yıldırım’ın bir şeyi hatırlatmasına gerek yok, üç katına varan sınıflar hazırlandı, sınıfların hepsi dezenfekte ediliyor, iki katına yakın sınav görevlisi, 900 bin sınav görevlisi var. Kısacası, dünyada bu Covid-19’u başarıyla götürmüş ülkemiz bu konuda da bütün tedbirlerini alıyor, yavrularımız merak etmesin, bir sorun olursa gerekeni yine hükûmetimiz yapacaktır. Biz onların bu kaygısını bugün burada bitirelim, bir daha gündemde tutmayalım.
Hepsine başarılar diliyorum, Allah onların yardımcısı olsun, gönüllerine göre inşallah çalıştıkları emeklerinin karşılığını alsınlar diyorum, hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
REDDEDİLDİ
Konuşmalar sonrası önerge Genel Kurul 'da oylamaya sunuldu. Oylama sonucu şu şekilde:
"BAŞKAN – İYİ PARTİ Grubunun önerisini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmemiştir."
Hiç yorum yok
Yorum Gönder