Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Ücretsiz İzin ve Kısa Çalışma Ödeneğine Ek 400 TL Müjdesi

Covid-19 nedeniyle işini kaybeden veya ücretsiz izne çıkartılan vatandaşlara devlet tarafından kısa çalışma ödeneği ödenmektedir. Ödenen bu paraya ek olarak bazı iş yerleri ücretsiz izne ayrılan işçilerini mağdur etmemek için ücretsiz izin maaşına ek olarak bazı ödemeler yapıyor. İşte işveren tarafından yapılan on binlerce kişinin faydalandığı bu ek ödemeye ilişkin haberi sizlerle paylaşıyoruz.

2020/05/17


Afet, savaş, olağanüstü durumlarda devreye alınan kısa çalışma ödeneği Korona virüsü dolayısıyla devreye alındı. işçilere yapılan bu ödenek, devlet eliyle gerçekleştirildiği için zor günler geçirdiğimiz şu günlerde hem işçiyi hemde iş vereni koruyor. İşyerleri, kısa çalışma şartlarını taşıyan personelleri için devlete başvuru yapıyor ve işçilerin maaşları devlet tarafından ödeniyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE KİMLER HAK KAZANABİLİR?

Kısa çalışma ödeneği almak için çalışanların bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Şartlar ise şu şekildedir


  • İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
  • Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),
  • İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Kısa Çalışma Ödeneği, brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt maaşın yüzde 60 'lık kısmı işçilere ödenir. (Brüt: Kesintiler yapılmadan tüm maaş) Buna göre hesaplama yapıldığında net maaşın yüzde 75 'lik kısmına denk geliyor.

Asgari ücretle çalışan bir işçiye 1765 TL ödenir.

Kısa çalışma ödeneğinde en yüksek maaş ise  4414 TL'dir. 

ÖDENEK DEVLET TARAFINDAN VERİLİYOR

Kısa Çalışma Ödeneği devlet tarafından veriliyor. İşverenin burada bir yükümlülüğü bulunmuyor. 

Ama birçok işveren, kısa çalışma ödeneğini tamamlamak , çalışanlarının mağduriyetini gidermek istiyor. Ancak bunun uygulamaya ters düşebileceği endişesi var. Bu kapsamda yayımlanacak bir genelge hem işvereni hem de işçiyi rahatlatabilir.

Nisan ayında kısa çalışmaya gidilen bir işyerinde son 12 aydır asgari ücretle çalışan bir işçiye , kesintiler sonrası  1.580,6 TL kısa çalışma ödeneği ödeniyor. Dolayısıyla bekar bir asgari ücretlinin mart ayı net maaşıyla eline geçen kısa çalışma ödeneği arasında 744 liralık bir fark oluşuyor. İşte bu farkın kapatılması konusunda işverenlerin iradesi var. Pek çok işveren, işçinin ücretiyle kısa çalışma ödeneği arasındaki farkı; sadakat primi, zor gün tazminatı adı altındaki çeşitli ödemelerle kapatmak istiyor.

İşverenlerin de bu ödemeye destek olarak maaşı tamamlaması için düzenleme gerekiyor. 

Türk-İş’e bağlı Koop-İş Sendikası H&M ve IKEA başta olmak üzere örgütlü olduğu işyerlerinde kısa çalışma ödeneği alan veya ücretsiz izne çıkarılan üyelerine iki ay 200 TL ödeme kararı aldı. Ancak mevzuata uygun olmadığı için işyerleri, bu ödemeleri eğitim yardımı adı altında yaptı.

Öte yandan bazı işyerleri de çalışanlarına avans adı altında ekstra ödemeler yapıyor.

Bazı işyerleri de ücretsiz izin verdiği işçilerine aylık düşük de olsa avans olarak ek ödemeler yapıyor. Bu uygulamanın diğer işyerlerine örnek olması gerekmektedir. 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google