Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

HES Kodu Başvuruları Başladı! HES Kodu Nasıl Alınır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün yaptığı açıklama sonrası HES kodu uygulaması bugün itibariyle kullanıma açıldı. Uygulamanın devreye girmesiyle birlikte bir çok kişi HES kodunun nasıl alındığını ve ne için kullandığını araştırmaya başladı. Peki, HES kodu nedir? Kimler kullanabilir?, Nasıl alınır? Sorularının cevabını yazımızda veriyoruz.

2020/05/21

HES kodu nasıl alınır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün katıldığı video konferans sonrası korona virüsü ve yeni uygulamalara dair önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Koca “Kontrollü sosyal hayatın en iyi şekilde uygulanması için yeni girişimlerde bulunuyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Sağlık Bakanı'nın bir diğer dikkat çeken açıklaması ise HES uygulamasıyla ilgili yeni gelişme olmuştu. Bakan Koca, seyahat edecek vatandaşlar için Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden vatandaşların HES kodu alacağı ve seyahatlerini bu şekilde yapacağını söyledi.

Seyahatte ve iş yerleri ile bireysel iletişim gerektiren tüm alanlarda kullanılacak HES kodu uygulaması ile vatandaşların kontrollü sosyal hayatta güvenliği üst seviyeye çıkarılacak.


ÖNCE ŞEHİRLERARASI ULAŞIM

Önceki gün Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası konuşan Bakan Koca, “Bu uygulamaya öncelikle, şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden HES Kodu oluşturulabileceği gibi, kısa mesaj yoluyla da HES Kodu alınabilecek. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolünü ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak ve buna göre tedbir alınacak. Eğer bir yolcuya virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. Böylece seyahatlerde tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışılacak.” demişti.

HES kodunun yaygın şekilde kullanılmasının hayatı kolaylaştıracağını , daha güvenli hale getireceğini söyleyen Bakan Fahrettin Koca, "Hastalıkla mücadelenin bu döneminde seyahat ederken, bizlerden risk taşımadığımızı göstermemiz istenecek. Bu bilgi dünyada karşılıklı bir haktır. Salgınla bulaşan hastalıkla ilgili sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir.” ifadelerini kullandı:

HES KODU NEDİR?

HES, Korona virüsü nedeniyle faaliyete sokulan "Hayat Eve Sığar" uygulamasının kısaltılmış halidir. Vatandaşların şehirler arası seyahatte ya da kişisel iletişim gerektiren alanlarda korona hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına salgının takibine yarayan bir sistemdir. 

Bu kod öncelikle seyahatlerde kullanılacak. Kodu alanın testi daha sonra pozitif çıkarsa, seyahat ettiği kişiler üzerinde de araştırmalar yapılacak ve korona virüsünün yayılmasının önüne geçilecek.

HES KODU NASIL ALINIR?

Android ve iOS işletim sistemli akıllı telefonunuza Hayat Eve Sığar adlı mobil uygulamasını indirip HES kodu oluşturabilirsiniz. 

Uygulama dışında kısa mesaj ile de HES kodu alınabilecek. Kısa mesajla HES kodu almak için aşağıdaki adımları izleyin.

HES yazın ve boşluk bırakıp sırayla TC kimlik numaranızı , kimlik seri numaranızın son 4 hanesini ve paylaşım süresini gün sayısı olarak yazıp 2023'e gönderin. 

Örnek şu şekilde:

HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.

Kadın erkek diğer vatandaşlarla bilgi alış verişi için TIKLAYIN

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google