Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Devletin İhtiyaç Sahiplerine Yaptığı Tüm Yardımlar

Devlet, ihtiyaç sahibi ailelere sosyal devlet anlayışıyla çeşitli yardımlar yapmaya devam ediyor. İhtiyaç sahibi kişilerin bu yardımlar hakkında bilgi sahibi olması için devletin yaptığı tüm yardımları tek bir başlık altında topluyoruz. Pandemi sürecinde verilen 1.000 TL'lik yardımdan fakirlik aylığına, kira yardımından yeni evlenenlere verilen desteklere kadar verilen tüm yardımlar hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

2020/05/25

Devlet yardımları

Devlet geçinme güçlüğü yaşayan vatandaşlara çeşitli sosyal yardımlarda bulunarak destek olmaya çalışıyor. Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını devletleri ekonomik anlamda tedbirler almaya yöneltti. Ülkeler ekonomik paketler açıklamaya ve vatandaşlarının geçimlerini sağlamaları için çeşitli yardım paketleri açıklandı. Birçok ülke salgınla mücadele anlamında bir bütçe oluşturdu ve buraya para aktarımlarının nasıl yapılacağını kamuoyuna deklare etti.

1.000 TL Pandemi Sosyal Destek Yardımı

Devlet, korona nedeniyle maddi anlamda geçim zorluğu çeken ailelere açıklamış olduğu 1000 TL'lik sosyal yardımla destek oluyor. 1. ve 2. faz ödemeleri tamamlamıştı 3. faz ödemeleri halen devam ediyor.

Sosyal yardım ödenecek tarihler

Doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlar 1 Nisan'da,
1 ve 6 olanlar 2'sinde
2 ve 7 olanlar 3'ünde
3 ve 8 olanlar 4'ü
4 ve 9 olanlar 5'inde

PTT Kartı olan vatandaşlarımız 1.000 TL'lik desteği tüm kamu bankalarının ATM'lerinden komisyonsuz olarak çekebiliyor.

1000 TL yardım başvurusu sorgulamak için tıklayın.

Devletten sosyal yardım

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca;

3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu
veya 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunu kapsamında, halihazırda düzenli merkezi sosyal yardım (Yaşlı Aylığı, Engelli Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Öksüz Yetim Yardımı, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı, Şartlı Eğitim Yardımı, Şartlı Sağlık Yardımı, Çoklu Doğum Yardımı, Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp Yaşayan Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Programı) alan hanelere herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı kapsamında 1.000 TL ödeme yapılacak.

YENİ EVLENECEKLERE ÇEYİZ PARASI

Yeni evleneceklere çeyiz parası olarak 15 bin TL ödeme yapılmaktadır (belirli durumlarda)

GIDA VE TEMİZLİK YARDIMI

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sağlanan ve dar gelirli ailelere verilen bu destekte ailelerin başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanıyor. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin ise resmi ikametgahın bulunduğu il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir dilekçe ile T.C. Kimlik Numarası içeren bir nüfus cüzdanları ile başvurulması gerekmektedir. Bu yardım, hane içinde kişi başına düşen geliri 701,32 düşük olanlara yapılmaktadır.

ELEKTRİK DESTEĞİ

Aynı şekilde bu destek de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından sağlanmaktadır. Hak sahibi, T.C. kimlik numarası ve elektrik faturası ile PTT şubesine giderek başvuru yapabilmektedir. Yardım alamayanlar yine resmi ikametgahın olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına dilekçe ile başvurabilir.

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh, 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh, 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh, 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı ödeme yapılmaktadır.

EV TAMİR DESTEĞİ

Özellikle evde oturamayacak kadar hasar var ve tadilat, tamirat gerekli ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ihtiyaca göre 15, 20 ve 25.000 TL'ye kadar destek verilmektedir. Bireyler aynı şekilde T.C. kimlik numarası ve dilekçe ile vakıflara başvuru yapmalıdır.

İlgili yardımlara başvurudan sonra dönüş yapılmadığı durumda konuyla ilgili olarak ikamet ettiğiniz Valiliğe/Kaymakamlığa şikayet etmek mümkündür.

KİRA YARDIMI

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin kira paralarının karşılanması amacı ile pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı verilmektedir.

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler
  • Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Belediyeler
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL' ye varan kira yardımları yapılmaktadır.)
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Özel Vakıflar ve dernekler


FAKİRLİK MAAŞI KİMLERE VERİLİR?

Halk arasında fakirlik maaşı olarak bilinen muhtaç aylığı, anne ve babasını kaybetmiş 18 yaşından küçük yetim çocuklar ve en az %40 engelli olan vatandaşlara sağlanan sosyal imkanlardan bir tanesidir. Fakirlik maaşı, maddi durumunun kötü olduğu belgelenen ailelere verilir ve kişinin maddi durumunun düzelmesi halinde aylık kesilir.
  • Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile yüzde 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara aşağıdaki şartların tamamını sağlamaları halinde muhtaç aylığı bağlanır. 
  • Sosyal güvencesi olmaması,
  • Herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması,
  • Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması,
  • Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin bu yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi

Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaç aylığı talebinde bulunan kişiler başvuru formunu doldurup imzaladıktan sonra engelli ise özrünü belirten sağlık kurulu raporunu ekleyip, ikamet ettiği ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla göndererek başvuru yapabilirler. İnternet üzerinden başvuruda bulunmak için vatandaşların e-devlet kapısı üzerinden başvurularını tamamlaması gerekir.

2020 yılı fakirlik maaşı 914,49 TL olarak belirlenmişti.

KIZILAY EYLEM PLANI HAZIRLADI

Kızılay afet ve salgın hastalıklar dönemi için temin ettiği gıda destek paketlerini 150 bin aileye ulaştıracak. Ayrıca hijyen malzemelerinin bulunduğu 100 bin koliyi de yine ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştıracak. Geçim sıkıntısı yaşayan dar gelirli ailelere de 400 TL maddi yardımda bulunacak.

AİLE ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI YARDIMLARI NELER?

YAKIT YARDIMI NEDİR?

2003 yılından itibaren Türkiye Kömür İşletmelerinden sağlanan kömür SYD Vakıfları aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelerin kışlık yakacak ihtiyacının karşılanması amacıyla hane başına en az 500 kg olmak üzere dağıtılmaktadır.
Ayrıca yoksul ailelere yakacak yardımı programı ile ülkemizin atıl vaziyetteki yeraltı kaynakları ekonomiye kazandırılmakta; ulaşım sektörüne ve istihdama ciddi katkı sağlanmaktadır. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olan aileler yararlanabilir

SOSYAL KONUT DESTEĞİ

Sosyal güvencesi olmayan, muhtaç durumda bulunan vatandaşlara T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi aracılığıyla ev yapımını kapsamaktadır.
Geri ödemeler 1+1 konutlar için ayda 100 TL; 2+1 konutlar için 130 TL olmak üzere 270 ayda tamamlanır (Sosyal Konut Projesi kapsamında yeni başvuru alınmamaktadır). Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olan aileler yararlanabilir Geri ödemeli olarak konut verilir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google