Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

İŞKUR'dan Her Ay Düzenli Ödeme! 30 Gün İçinde Başvuru Şartı Var

Ülke istihdamına büyük katkısı bulunan İŞKUR, işsiz kalan vatandaşlara iş arama sürecinde de destek olmaya devam ediyor.

2022/01/16

İŞKUR, işsiz kalan kişilere iş arama süreçlerinde destek olmak adına işsizlik maaşı adı altında düzenli ödeme yapıyor. Yapılan bu ödemeyle işinden olan vatandaşların bu zor süreçte bir gelir kaynakları olmasını sağlıyor; aylık ödemelerle bütçelere katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ancak bu ödenekten yararlanabilmek için bazı şartlar da bulunuyor. Peki başvuru şartları neler? İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Bu yazımızda işsizlik maaşına ilişkin merak edilen detayları paylaşacağız.

İŞKUR tarafından yapılan resmi açıklamalara göre;

Kendi istek ve kusuru dışında işvereni tarafından işten çıkartılanlar işsizlik maaşından yararlanabiliyor. Kendi isteği ile işten ayrılanlar işsizlik maaşı alamıyor.
Çalışanın işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten çıkarılmadan önceki son 120 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekiyor.

İşsizlik maaşından yaralanabilmek için de çalışanın, iş sözleşmesinin iptalinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Başvurması ile iş arayan kaydı yapılıyor, böylece işsizlik sigortası fonundan yararlandırılıyor.

Prim Gün Sayısına Göre Hesaplanıyor

Çalışanlara, çalıştıkları süre içinde ödedikleri prim gün sayısına göre, 6 ay ile 10 arasında işsizlik maaşı ödeniyor. Şöyle ki; işten çıkarıldığı tarihten önceki son 3 yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün (6 ay), 3 yıl içinde 900 gün primi ödemiş olanlara 240 gün (8 ay), 3 yıl içinde 1080 gün prim ödemiş olanlara da 300 gün (10 ay) işsizlik maaşı ödeniyor.

İşsizlik maaşı, sigortalının son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak, günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor ve aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. İşsizlik maaşından yüzde 0,759 damga vergisi kesiliyor.

İşsizlik maaşı alanların genel sağlık sigortası primleri işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Maaş alanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.

İşsizlik maaşı alan kişilere İŞKUR tarafından yeni iş bulma imkanı tanınıyor. Yeni bir işe girildiğinde ya da emekli aylığı bağlandığında da işsizlik maaşı otomatik olarak kesiliyor.

İşsizlik maaşından yararlanırken süre dolmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik maaşından yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalınması halinde daha önceden hak edilen işsizlik ödeneği süresi dolduruluncaya kadar ödenekten yararlanılmaya devam edilebiliyor.

2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu?

2021’de işsizlik maaşı en düşük 1.420,14 TL’ye, orta kademede 1.688,91 TL’ye, en yüksek de 2 bin 840,28 TL’ye çıkmıştı.

2022 yılında ise en düşük işsizlik maaşı 2137 TL, orta kademe işsizlik maaşı 2541 TL ve en yüksek işsizlik maaşı da 4272 TL oldu.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google