Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Almanya'da Nasıl Çalışılır? Maaşlar Ne Kadar?

Almanya'da çalışmak için gerekli şartlar nedir? Ücretler ne kadar? İşte detaylar...

2022/01/10

TL'nin yabancı paralara karşı değer kaybetmesiyle birlikte son dönemlerde yabancı iş ilanlarına olan ilgi çok fazla arttı. Yurt dışında çalışmak isteyen vatandaşların en çok tercih ettiği ülkelerin başında Almanya geliyor. Peki Almanya'da nasıl çalışır? Ücretler ne kadar? Detaylar haberimizde.

2. Dünya savaşı sonrasında Almanya’da genç ve erkek nüfusunda yaşanan ağır kayıp, ülkenin inşa sürecinde fiziksel güce ihtiyaç duymasına neden olmuştur. Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden yoğun bir iş gücü göçü alan Almanya, günümüzde nüfusunun kalabalıklaşması ile minimum fiziksel iş gücüne ihtiyaç duymaktadır. Ancak hızla gelişmeye devam eden teknoloji ile birlikte ülke daha çok alanında tecrübeli ve donanımlı bireylere istihdam sağlamaya başlamıştır. Her ne kadar beyin göçünün revaçta olduğu bir dönemde olunsa da her ülkede olduğu gibi Almanya’da da hizmet sektöründe çalışacak işçi talebi devam etmektedir. Özellikle Türk vatandaşları için Almanya’da iş imkanları oldukça geniş olurken ülkenin gerek fiziksel gerekse beyin göçü aldığı ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Bu nedenle Türklerin Almanya’da iş bulma olasılığı oldukça yüksektir.

Almanya’da İş İmkanları

Almanya’daki işgücü piyasasında bulunan çok sayıda kural ve yasa nedeniyle öncelikle bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu şartlar her ne kadar dil ve çalışma izni olarak bilinse de her şirketin kendi şartları bulunmaktadır. Ancak hangi meslek grubundan olursanız olun Almanya’ya gitmeden önce işinizi Türkiye’deyken bulmanız gerekir. Almanya’da iş imkanları yakaladığınızda şirketin istediği evrakları ve şartları kendi ülkenizde toparlamanız daha kolay olacaktır.

Almanya’da Maaş Ne Kadar?

Almanya’da en son 2015 yılında yürürlüğe giren zam kararının ardından ilk defa geçen yıl fiyat artışına gidilmişti. 2021 yılında saatlik asgari ücretin 9,60 Euro olduğu Almanya’da yeni koalisyon hükümetinin kararı ile saatlik asgari ücret yüzde 25 zamlanarak 12 Euro’ya çıkarıldı. Almanya’da, Ekim ayında enflasyon, enerji fiyatlarının hızla artması ve gıda fiyatlarının artmasıyla neredeyse son 30 yılın en yüksek ölçüsü olan yüzde 4,5’e yükseldi. Asgari ücrete yapılan zam kararının da son yıllarda yükselen enflasyon oranlarının da etkisi olduğu düşünülüyor.

Almanya’nın asgari ücreti şimdiden Avrupa Birliği’ndeki (AB) en yüksek ücretler arasında yer alıyor. Türkiye’de saatlik asgari ücret ise 1 Euro’nun altında.

Almanya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Almanya’da çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alması gereken vize Almanya Çalışma vizesidir. Almanya konsoloslukları veya Almanya büyükelçiliklerine yapılan Almanya çalışma izni vizesine başvurabilmeniz için Almanya’da bulunan bir firmadan teklif almanız ya da kendi bulduğunuz işyeri ile anlaşmış olmanız gerekmektedir. Türk vatandaşlarının kendi imkanları ile buldukları işte çalsın bilmesi için oradaki şarkıları sağlamış olması gerekir. Bunun yanı sıra Almanya yetkililerinin belirlediği kriterlere uygun olunması da gerekmektedir.

Almanya’da üniversite okuyan kişiler mezuniyetten itibaren 18 ay içinde niteliklerine göre bir iş bulduğu takdirde Almanya hükümetinden oturum ve çalışma izni alabilmektedir. Üniversite öğreniminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş yaptıysanız, yeniden Almanya’ya dönerek iş bulabilmek için 6 aylık bir vize almaya hak kazanırsınız. Bu süre zarfında niteliklerinize uygun bir iş bulduğunuz takdirde Almanya’daki Yabancılar Şubesi’ne çalışmaya bağlı oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz.

Türkiye’de herhangi bir üniversiteden alınmış diplomanız bulunuyorsa, diplomanın Almanya’da bulunan üniversitelerin diplomaları ile denk olması gerekir. Türkiye’de aldığınız mesleki eğitiminizin Alman meslek eğitimine denkliğinin tespit edilme işleminin gerçekleşmesinin ardından alacağınız belge ile Almanya çalışma izni vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Şayet Almanya’da çalışmak istediğiniz süre zarfı 90 günü aşmıyorsa Almanya Schengen vize başvurusunda da bulunabilirsiniz.

Almanya Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Almanya çalışma izni vizesi başvuru yapmak için Ulusal Vize (D tipi)  başvurusunda bulunmanız gerekir. Başvuru sırasında çalışma amaçlı gittiğinizi vize türünün evraklarına ek olarak hazırlayacağınız evraklarla belirtmelisiniz. Ulusal Vize için gerekli evrak listesi şu şekildedir;

  • Başvuru Formu
  • Pasaport
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Yeni Kimlik Kartı Fotokopisi
  • Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Daha Önce Yapılmış Evlilikler
  • Çocuklarınıza Ait Kimlik Bilgileri
  • Boşanmalar
  • Anne Ve Baba Hakkında Bilgiler
  • İkametgah Belgesi
  • Sağlık Sigortası
  • Mesleki Gelişimi Açıklayan Özgeçmiş, Diplomalar, Karneler, Sertifikalar, İş Sözleşmesi Vb. ( Almanca Tercümeleriyle)
  • Somut İş Teklifi
  • Çalışma Biçimi
  • Yıllık Brüt Maaşı
  • Yabancı Yüksek Öğrenim Diploması
  • Yurt Dışından Alınmış Mesleki Eğitim Belgesi Ve Denklik Tanıma Belgesi Ya Da Almanya’dan Alınmış Mesleki Eğitim Belgesi
  • Ticari Sicil Kaydı Ya Da Almanya’daki Şirket Tarafından Verilmiş Kıyaslanabilir Belge


Almanya’da İş İmkanları Yakalayabilmek İçin Dil Gerekli Midir?

Çalışacağınız kurum bilişim teknolojileri veya mühendislik alanı ilgili ise dil sertifikası ibrazı gerekmez. Ancak çalışacağınız kurum bu mesleklerin dışındaysa Almanya çalışma izni vizesi başvurusu yaparken dil yeterliliği belgesi ibraz etmeniz gerekir. Öncelikle Almanya çalışma izni vizesi alabilmeniz için gelirken aşamalardan birisi oturum iznidir. Oturum izni alabilmek için talep edilen dil düzeyi asgari düzeyde olan A1 dil düzeyidir. Bu düzeyde olduğunuzu belgelemek için Alman yetkililerin hazırladığı dil kurslarına katılıp sınavlardan başarı elde etmeniz gerekir. Sınavdan en az A1 sertifikasını kazanacak derecede başarı elde ettiğiniz takdirde A1 dil yeterlilik sertifikasını alabilirsiniz.

Almanya’da İstihdam Edilen Meslek Grupları

Almanya’da mühendislik ve bilişim teknolojileri alanında çalışan yeterince kalifiye personel bulunmaması nedeniyle bu alanlarda oldukça fazla istihdam sağlanmaktadır. Ancak işverenin talebine ve işçinin niteliklerine göre diğer meslek gruplarında da iş bulmak mümkündür.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google