Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

2022 Zamlarla Birlikte Geldi! İşte Kalem Kalem Yeni Zamlar

2022 yılıyla birlikte bir çok yeni zam da hayatımıza girmiş oldu. İşte kalem kalem yeni zamlar...

2022/01/02

2022 yılı zam yağmuruyla başladı. Birçok kaleme peş peşe zamlar yapıldı. Bu doğrultuda zamlar 2022 yılının ilk saatlerinde gerçekleşti ve Aralık ayının enflasyonunu etkilemedi. Yani enflasyona göre belirlenecek olacak emekli maaşlarına bir katkısı olmayacak. Elektrik fiyatlarında kademeli tarife sistemine geçildi ve yüzde 52 ile yüzde 130 arasında zam yapıldı. Doğalgazda ise konutlar için yüzde 25, sanayi için yüzde 50 oranında zam geldi. Köprü ve tünel geçişlerinde de büyük zamlar yapıldı ve yeni geçiş ücret tarifeleri güncellendi. Bu zamlara ise muhalefet tarafından tepki gösterildi.


ELEKTİRİĞE DEV ZAM

Yeni yıl elektrik, doğalgaz, akaryakıt, köprü geçişleri ve taksi ücretlerine gelen zamlarla birlikte geldi. 2022 yılı ile birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi. Faturalar iki tarifeye ayrılırken elektrik fiyatlarına yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen zamlar yapılırken EPDK tarafından mesken aboneleri için aylık 150 kw/saate kadar olan tüketim miktarları için 1,37 kuruş, 150 kw/sa için ise 2,60 kuruş olarak uygulanacağı duyuruldu.

EPDK yapılan zamlar için ve kademeli tarifeyi duyurdu. Bu doğrultuda “Kademeli tarifenin nedeni, dar gelirli vatandaşlarımızı korumak, tasarrufu artırmak” ifadeleri kullanılarak bu zamlar savunuldu. EPDK 2021’de elektrik faturalarının yarısının, doğalgaz faturalarının ise 4’de 3’ünün devlet kasasından ödendiğini belirterek yapılan zamların zorunluluktan dolayı gerçekleştirildiğini ve salgının, enerji maliyetlerini artırdığını vurguladı.


DOĞALGAZ FİYATLARINA ÇOK BÜYÜK ZAM

Elektriğin yanı sıra doğalgaz fiyatlarına da zam yapıldı. MOTAŞ tarafından bu zam hakkında bir açıklama yapıldı ve bu açıklamaya göre mesken tarifesinin ücretleri %25 artırılırken sanayi kullanımında ki tarifeler yüzde 50 oranında zamlandı. Ayrıca, elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza ise yüzde 15 oranında zam yapıldığı belirtildi. Gaz dağıtım şirketlerinin konut tüketicileri için Ocak’ta uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifeye göre yüzde 25 arttı ve bin metre küp için 1860 lira oldu. Bunun dışında akaryakıt fiyatlarına da zam yapıldı.


BENZİN, MOTORİN VE LPG’YE DEV ZAM

Konu ile ilgili olarak EPGİS tarafından yeni zamlar duyuruldu ve 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile geçerli olacağı duyuruldu. Motorinde 1,29 kuruş, LPG’de 78 kuruş, benzinde ise 61 kuruş zam yapıldı. Yapılan zam kapsamında İzmir’de ortalama benzin fiyatları 13 TL, motorin 12,92 TL iken İstanbul ve Ankara’da benzin fiyatları 12,98 TL, motorin fiyatları 12,84 lira olacak. Yine İzmir’de otogaz fiyatları 8,64 TL iken bu fiyat İstanbul ve Ankara’da 8,80 TL oldu.


KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİNE BÜYÜK ZAM YAPILDI

İstanbul’da köprü ücretlerine de zam geldi. Yüzde 25 artışla gidiş-geliş ücreti 13,25 liradan 16,50 TL’ye çıkarıldı. Avrasya Tünelinden geçiş ücreti ise 53 lira oldu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Mehmet Fatih Sultan Köprülerinden geçiş ücretlerine yüzde 25 zam geldi.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google