Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Dolar Rekor Kırdı! İşte Yükselişin Nedeni

Dolarda tarihi zirveler test edildi gün için en yüksek 7,9788 TL'yi gören dolarda yükselişin ne zaman duracağı merak ediliyor. İşte yükselişin nedeni

2020/10/22

Merkez Bankası'nın faizi artırımı beklentisiyle sabah 7,78'e kadar gerileyen dolar/TL, faizin sabit bırakılmasıyla 7,97'yi aştı ve rekor tazelemiş oldu.

Karar öncesinde 9,20’ye kadar çekilen euro/TL de karar sonrasında 9,44’ü gördü.

Karar öncesinde artıda olan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, faizin sabit tutulmasıyla eksiye geçti. Bankacılık hisselerindeki düşüş yüzde 3’ü aştı.

Bankacılar Türkiye’den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların TCMB ve takiben diğer ekonomi kuruluşlarının atabileceği normalleşme adımlarıyla tarihi düşük seviyelerdeki pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceğini düşünüyorlardı ancak TCMB piyasaların pek beklemediği bir karar verdi.

ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin dün corona virüsü yardım paketine ilişkin umutları artıran açıklamalar yapınca risk iştahı yükselmiş ve dolar son yedi haftanın en düşük seviyesini görmüştü. Küresel risk iştahı ABD Başkanı Donald Trump’ın Demokrat Partilileri kabul edilebilecek bir corona virüsü yardım paketi üzerinde çalışma konusunda isteksizlikle suçlamasıyla ise bir miktar azaldı.

Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit müzakereleri, corona virüsünde küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor. Corona virüsün yayılımı Türkiye’de de belirginleşirken Reuters’da dün yayımlanan bir haberde ekonomiyi etkilemeyecek, dar kapsamlı tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekilmişti.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google