Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Kredi Borcu Olanlar Dikkat: Başvuru Yapana İade Ediliyor

Kredi borcu olan vatandaşları ilgilendiren önemli bir son dakika açıklamasını sizlerle paylaşıyoruz. Yapılan açıklamada binlerce vatandaşa para iadesi yapılacağına yer verildi. İşte o açıklama ve detaylar.

2020/08/29


Kredi borcu olan vatandaşları ilgilendiren bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada yargı kararı olmasına rağmen konut kredisinde bankaların komisyon ve erken ödeme tazminatı almaya devam ettiği, bu ödemelerin hiçbir yasal dayanağının olmadığı ve ücretlerin iadesi için başvuru gerektiğine yer verildi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ HAKLI BULDU

Edinilen bilgilere göre kendisinden kredi yapılandırmasında yüzde 1 'lik ücret alındı ve bu kişi tüketici hakem heyetine başvuru yaptı. Yapılan başvuru değerlendirildi ve Tüketici Hakem Heyeti vatandaşın lehine karar verdi.

ON BİNLERCE KİŞİ KREDİYE BAŞVURU YAPTI

1 Haziran günü kredi faiz oranlarında büyük indirim yapılması sonrası on binlerce vatandaş, ev almak üzere bankalara gitti. Hayalindeki evi almak isteyen vatandaşlar , kredi başvurusunu yaptı ve krediyi çekip evine geçti. Ancak bankalar, başvuran vatandaşlara dosya masrafının yanı sıra başka bankaya taşıyor ise yasal olarak vadesine göre yüzde 2’ye kadar çıkan erken kapatma cezası ödetiliyor.

YENİSİ EKLENDİ

Edinilen bilgilere göre bazı bankaların bu ek ücretlere bir yenisini daha eklediği öğrenildi. O da bankaların vatandaşlardan aldığı komisyon ücreti oldu. Yapılandırma için başvurulan kredinin ödenmemiş kalan kısmı üzerinden alınan yüzde 1’lik ücretin hiç bir şekilde yasal dayanağı bulunmuyor.

EMSAL KARARLAR VAR

Bu ücretin alınmamasına ilişkin mahkemeler tarafından verilen emsal kararlar da var. Kredi yapılandırması ile ilgili alınan emsal kararda “Bankayı yeniden yapılandırmaya zorlamak yasal olarak mümkün olmamakla birlikte banka kendi inisiyatifiyle yapılandırmayı kabul ettiğine göre tüketiciye yapılandırma ile ilgili faiz oranını her şey dahil olmak üzere net biçimde ve kalan süre için ödenecek taksit tutarını bildirerek yapmak zorundadır. Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu adı altında ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesi usul ve yasaya aykırıdır.'' denildi.

İADE EDİLECEK

Mahkemenin bu yönde karar vermesine rağmen bazı bankalar bundna vazgeçmiyor. Son olarak kredi yapılandırmasına başvuru yapan bir vatandaştan alınan 1141 TL 'lik ücretin iade edilmesi yönünde karar alındı ve Tüketici Hakem Heyeti bu yönde karar verdi.

SEBEPSİZ ZENGİNLEŞMEYE GİRİYOR

Koçal yaptığı açıklamada, ''Tüketicinin yeniden yapılandırma taleplerini kabul eden banka kalan mevcut ana paraya talep edilen vadeye göre faiz hesaplayarak yeniden yapılandırabilir, talep doğrultusunda uzatabilir veya kısaltabilir. Bu işlemler için bir bedelin yasal dayanağı olmadığı gibi sebepsiz zenginleşmedir.'' diye konuştu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, ''Tüketici yeni bir kredi kullanmıyor, sadece ödeme planını değiştiriyor. Dolayısı ile bankaya bir maliyet söz konusu değil, ödeme planının değiştirilmesi nedeniyle vade uzadığından alacağı faiz yükseliyor. Bir işlem nedeniyle hem faiz hem komisyon alınması hakkaniyet ölçüsü olamaz. Bankalar tüketiciden giden yeniden yapılandırma taleplerini yapmak zorunda değildir. Ancak yapar ise de komisyon veya erken ödeme tazminatı adı altında ödemeler alamaz.''  ifadelerini kullandı.

ÖDEYEN VARSA BAŞVURSUN

Emsal kararların olduğunu vurgulayan Koçal, ''Konut kredileri ve diğer tüketici kredilerinde yeniden yapılandırma nedeniyle alınmış olan komisyon veya erken ödeme tazminatları ödeyen vatandaşlarımız var ise Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirler.'' dedi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Tüketici Hakem Heyeti başvurusu e devlet kapısı üzerinden alınıyor. Başvuru sayfası şu şekilde:
https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google