Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Binlerce Kişiye Erken Emeklilik Yolu Açıldı! İşte Yapılandırma Başvuru Tarihi

Mecliste yapılandırma teklifi hakkında son dakika açıklaması geldi. Binlerce kişiye emeklilik yolunu açan açıklamaya ilişkin detaylar haberimizde

2020/10/31

Emekli olmak isteyip, prim eksiği olan vatandaşlar için TBMM'de görüşülen yapılandırmalardan emeklilik çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta yapılandırma teklifi kabul edildi. Yapılandırma teklifinin kabul edilmesi ile birlikte detaylar da belli oldu. Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek yapılandırma teklifi için başvuruların Kasım ayının ikinci haftasında başlaması bekleniyor. Tasarı üzerinde genel kurulda görüşmelere önümüzdeki hafta görüşmeler yapılacak. Söz konusu tasarıdaki prim borçları yapılandırması ile binlerce kişiye erken emeklilik yolu açılıyor.

Prim borçlarının yanı sıra yapılandırma teklifinde milyonları ilgilendiren diğer borçların da yapılandırılması teklifi var. Borcu olan vatandaşlar, başvuru yapmaları durumunda borçlarını 18 aya kadar taksitlendirebilecek. Taksit ödemeleri ise her 2 ayda bir olacak ve borçlar 3 yılda ödenebilecek. Yapılandırmada vatandaşlara sunulan bir imkan ise faiz silinmesi meselesi. Borçlular, tüm borçlarını ilk taksitte ödemeleri durumunda faizlerinin yüzde 90 'ı silinecek. İlk ik taksitte tüm borcun ödenmesi durumunda ise faizlerin yüzde 50'si silinecek. KYK borçları, prim borçları, cezalar, GSS borçları da bu kapsamda değerlendirilecek. 

YIL SONUNA KADAR BAŞVURU YAPILACAK

Yapılandırma teklifi için henüz başvurular başlamadı. TBMM 'de komisyonda kabul edilen teklif, önümüzdeki hafta Genel Kurul'a gelecek. TBMM Genel Kurul'unda yapılacak görüşme sonrası teklif, oylanıp Cumhurbaşkanlığına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası sonrası karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.  Kararın yürürlüğe girmesinin ardından yapılandırma başvuruları başlayacak. Başvuruların 9 Kasım civarında başlaması bekleniyor. Yapılandırma başvuruları Aralık ayının sonuna kadar alınacak. Yapılandırma başvurusu vergi dairelerinden ve İnteraktif Vergi Dairesi resmi internet sayfasından yapılacak. Başvurular başladığında bildirimle haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

YAPILANDIRMADAN BİNLERCE KİŞİYE EMEKLİLİK

Yapılandırma teklifinde , yaşı gelmesine rağmen prim borcu yüzünden emekli olamayan binlerce kişiye emeklilik çıktı. Prim borçlarını ödeyemediği için emekli olamayan vatandaşlar, prim borçlarını yapılandırıp emekli olabilecek. 

Söz konusu düzenlemeye göre Bağ-Kur'luların 31 Ekim 2020'ye kadar olan prim borçlarını iki ay içinde ödemeyen ya da yapılandırmayanların prim borcu silinirken sigortalılıkları dondurulacak. Bu süreler emeklilik için geçerli olmayacak. Geçmişte borçlarını yatırmayanlar faaliyetlerini sürdürüyorsa 1 Kasım 2020'den itibaren Bağ-Kur kayıtları yeniden başlayacak. Bağkurlu olan ve prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanlar ya da hak sahipleri, yasa çıktıktan sonra 2 ay içinde SGK'ya ihya başvurusu yapacak.  Gecikme faizi yerine enflasyon farkı ve anaparayı Şubat ayına kadar ödemeleri durumunda durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Borcun tamamını ilk taksit döneminde yatırmayanların ihya işlemi geçerli olmayacak. Böylece prim eksiği olan ve yüksek prim borcu nedeniyle emekli olamayanlara fırsat doğacak.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google