Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

SGK'dan Emeklilere, Memurlara, İşçilere ve Çalışanlara Toplu Para İadesi!

SSK'dan emeklilere, memurlara ve işçilere toplu para iadesi yapılacak. Çok fazla kişiyi ilgilendiren bu konu hakkındaki tüm detayları haberimizde paylaşıyoruz. İşte SGK'nın toplu para iadesi hakkındaki detaylar.

2020/05/14


SSK'dan emeklilere, memurlara ve işçilere toplu para iadesi yapılacak. Sosyal güvenlik sistemimize göre emekli olabilmek için belli miktarda ve gün sayısında prim ödememiz gerekiyor. Bu primler hem işçi adına hem de işveren adına ödeniyor ve brüt maaşımızdan kesiliyor. Ancak fazla ödediğimiz ya da kullanmadığımız primler için geri alma imkanı var. Böylece SGK'da duran paralarımızı alabiliyoruz. SGK'dan bu parayı almak için SGK'ya dilekçe ile başvurmak gerekiyor. Otomatik olarak yapılmayan işlemlerde direk olarak SGK başvurmak gerekiyor. SGK 1 ay inceleme dönemi sonrası çalıştığınız dönemde emekli olduğunuz güne göre geri ödemeleri yapıyor.

Çalışanlar ya da emeklilik bekleyenler isterlerse fazladan ödenen primlerini geri alabiliyor. Ayrıca vefat eden sigortalıların yakınları da eğer ölüm maaşı bağlanmamışsa primleri geri alabiliyor. Peki geri ödeme hizmetinden kimler yararlanabilir? Vefat edenlerin yakınları da bu haktan yararlanabilir mi? İşte bu konularla ilgili merak edilen tüm soruların cevapları. Primleri iki türlü alıyoruz. Birincisi emekli olma yaşına gelmemize rağmen eğer yeterince primimiz yoksa daha önce ödenenler geri alınabiliyor. İkincisinde ise çalışırken eğer prime esas kazanç limitini aşan miktarda ödeme oluyorsa bu fazla paraları geri alma imkanımız bulunuyor. SGK toplu para ödemeleri nasıl yapacak? Hangi paralar geri ödeniyor?

İKİ İŞTE ÇALIŞANLAR ŞANSLI

Sosyal güvenlik mevzuatımızda bir kişinin aynı anda iki farklı işyerinde sigortalı olarak çalışmasında bir sakınca bulunmuyor. Böylece hem prime esas kazançları yani SGK'ya bildirilen brüt maaş miktarları artıyor, hem de ileride alacakları emekli maaşı yükseliyor. Prime esas kazanç dediğimiz yani SGK'ya bildirilen brüt maaşımızın bir üst sınırı bulunuyor. Alt sınır olan brüt asgari ücretin (bu yıl için 2.558,40 TL) 7,5 katı (bu yıl için 19.188 TL) tavanı oluşturuyor.

Bu rakamdan daha yüksek kazanç bildirilemiyor ve prim ödenemiyor. Dolayısıyla bunu aşan kazançlar için geri iade imkanı doğuyor. Burada tek bir işte çalışıp 19.188 TL'den daha yüksek brüt maaş alanlarla birlikte, iki işte çalışıp tavan kazancı aşanlar fazla ödenen primleri geri alabiliyor. SGK, aldığı uzun vadeli sigorta primlerinin, yaşlılık aylığı bağlayamadığı kısmını geri iade ediyor.

Bu durumda olanlar SGK'ya müracaat ettiklerinde tavanı aşan kısımdaki sigortalı hissesini geri alabiliyor. Bu paraların geri alınabilmesi için mutlaka yazılı müracaat etmek gerekiyor. Böylece sizin için hesap yapılıp ortaya çıkan rakam geri ödeniyor. Faiz işletilmediği için ne kadar erken davranılırsa kayıp o kadar az olacaktır.

NASIL HESAPLANIYOR?

Geri ödeme yapılırken yüzde 14 oranındaki SGK işçi primi hesaplanıyor. Bunun dışındaki vergi ve sağlıkla ilgili primler ise geri ödenmiyor. Geçmiş yıllardaki ödemelerin miktarı ise güncelleme katsayısı ile yükseltiliyor. Ancak faiz ya da gecikme zammı gibi ek ödemeler olmuyor. Bu yüzden bu tür alacağı olanların erken başvurmalarında fayda bulunuyor.

YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME ALMA ŞARTLARI

- Belirli yaşı tamamlamış, belirli süre prim ödemiş, belirli süre sigortalı çalışmış olanlar.
- İşçi statüsüyle çalışanlar için işten ayrılmış ve çalışmıyor olmak.
- Memurlar için işten ayrılmış olmak.
- Bağ-Kur'lular için işyerini kapatmış ya da devretmiş olmak.
- Yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartı doldurulmuş olsa bile malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlar.

TOPLU PARA NASIL GERİ ALINIYOR?

Babam 02.02.1970 doğumlu. İlk işe girişi 02.05.1988 tarihinde olup, toplam 2052 gün prim ödemesi var. Mesleği inşaat işçisi, ancak şu an bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle çalışamıyor. Ne zaman ve nasıl emekli olabilir? Emekli olma ihtimali olmaz ise SGK prim iadesi konusunda ne yapabiliriz? Ne kadar iade alabiliriz? Ersin TİRYAKİ

Bu prim günüyle emekli olması mümkün değil. En az 3600 günü tamamlayıp 60 yaşını beklemesi gerekir. Primleri geri alma imkanı bulunuyor, onun için de 60 yaşını doldurması gerekiyor. Para ödenirken sadece işçi payı ve faizsiz güncellemeyle ödeniyor. O yüzden yüksek bir tutar olmasını beklemeyin.

Sigorta girişim 2004. SSK'lı olarak çalışıyorum. Toplam günüm şu an 4555. Ne zaman emekli olurum? Salih DAĞAN

İşe giriş tarihinize göre 60 yaş ve 7000 gün şartlarıyla emekli olabilirsiniz. 4500 günle kısmi emeklilik için ise 25 yıl geçmesi gerekiyor.

Eşim 1971 doğumlu. 1995'te Bağ- Kur'lu olarak başladı. 2001'de Bağ- Kur'dan çıktı, daha sonrasında da sigortalı olarak çalışıyor. Ne zaman emekli olabilir? Emin AKIN

SSK'lı olarak devam ederse 1995 yılındaki giriş tarihindeki ay ve güne göre 55 ya da 56 yaşında emekli olabilir. Bağ-Kur'lu olarak devam ederse 9 bin gün prim ödemesi gerekecek.

01/01/1987 girişim. Sigortaya 1600 günüm var, ne zaman emekli olabilirim? Nasıl bir yol var? Ferhat LÜLECİ
Bu primle emekli olmanız mümkün değil. Prim gününüzün en az 3600 gün olması gerekiyor. Bunu tamamladıktan sonra da 60 yaşını beklemelisiniz. Başka türlü emekli olamazsınız.

SGK'DAN PARA NASIL ALINIR?

SGK'dan bu parayı almak için SGK'ya dilekçe ile başvurmak gerekiyor. Otomatik olarak yapılmayan işlemlerde direk olarak SGK başvurmak gerekiyor. SGK 1 ay inceleme dönemi sonrası çalıştığınız dönemde emekli olduğunuz güne göre geri ödemeleri yapıyor. Bağkurlular tüm paralar iade edilirken, 4A SGK'lılar 2008 öncesi hem işçi hem işveren primi, 2008 sonrası işçi primleri hemen alabiliyorsunuz.

Mirasçı (Eş, Anne, Baba, Çocuk) Tüm şartlar sağlandığında emeklilik hakkına kavuşmayanlar için miraçlılar da bu parayı alabiliyor. Ölüm aylığı, dul aylığı ve yetim maaşı almayan mirasçılar SGK'dan çalıştığı döneme kadar olan mirasçı parası alabiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA EMEKLİLİK

Askerden önce sigortanız yoksa, bu günleri borçlanarak sigorta başlangıcını öne çekbilirsiniz. Borçlanmayla özellikle sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesine çekilirse büyük avantaj sağlar. Kademeli sistemin geçerli olduğunu da düşündüğümüzde, sigortayı 1 gün öne çekmek 1 yıl erken emekli olmanızı sağlar. 540 (18 ay) askerlik borçlanmasının maliyeti bugün için en az 10 bin 238 TL. Yani günlük 18.96 TL.

YAŞ HADDİNDEN EMEKLİLİK

'Kısmi emeklilik' de denilen yaş haddinden emeklilik, yaşları yüksek ama primleri normal emeklilik için yeterli olmayanları kapsıyor. Kısmi emeklilikte maaş biraz daha düşük oluyor. Yaştan emeklilik için 3600 günden, 4500 günden ve 5400 günden emekli olunabilir. Eğer Mayıs 2008'den önce sigorta başlangıcınız varsa SGK'ya başvuru ne yaştan ne zaman emekli olacağınızı öğrenin.

ERKEN YAŞLANMAYLA EMEKLİLİK

Erken yaşlandığı tespit edilen sigortalılar yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığı alabiliyor. Yani bu kişiler; 55 yaşını doldurunca, 5400 gün primi de varsa emekli olabilirler.

YIPRANMA PAYIYLA EMEKLİLİK

Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar yıpranma payı (fiili hizmet süresi) ile erken emekli olabiliyor. Madenlerde, alüminyum fabrikalarında, yeraltı işlerinde, su altında, Emniyet'te, MİT'te, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, itfaiye işlerinde çalışanlara her yıl 60-180 gün yıpranma hakkı kazanıyor. Bu süreler prime ekleniyor ayrıca emeklilik yaşından düşüyor. Sağlıkçılara ve öğretmenlere de yıpranma payı verilmesi gündemde.

EMEKLİLİK ZAMANINIZI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google