Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Hangi Camiler Açılacak? Camilerde İbadet Nasıl Olacak?

Koronavirüs salgınının yayılımını kontrol altına alabilmek için alınan tedbirler kapsamında Cami ve mescitler kapatılmıştı. 2 ayı geçkin süredir kapalı olan Camiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte Camilerin 29 Mayıs'ta ibadete açılacağının müjdesini vermişti. Peki alınan önlemler neler? Hangi camilerde ibadet yapılabilecek? Tüm detayları haberimizde paylaşıyoruz.

2020/05/27

Camilerde alınan önlemler

Çin'de ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle Mart ayından bu yana kapalı olan Camiler, 29 Mayıs Cuma günü İstanbul'un fetih günü gibi değerli bir zamanda ibate açılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı camilerin açılmasıyla ilgili bir dize önlemler açıkladı. Açıklanan bu önlemler kapsamında uygun olan 29 Mayıs tarihinde camiler ibadete açılacak. Camide namaz kılmak isteyen vatandaşların bu tedbirlere uymaları zorunlu olacak. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından camilerde alınan o önlemler.

CAMİLERDE NAMAZ KILMAK İÇİN ALINAN TEDBİRLER

1) Cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacaktır. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacaktır.

2) Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız ile hastalık belirtileri taşıyanların evlerinde kalmaları konusunda gerekli uyarılar/bilgilendirmeler yapılacaktır.

3) Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek, cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacaktır.

4) Cemaatle ibadete başlanan cami ve mescitlerin bütün bölümlerinin uygun yöntemlerle her gün temizlenmesine her zamankinden daha fazla özen gösterilecek ve temizlik işlemlerinde kapı kolları gibi el temasının yoğun olduğu yerler özellikle dezenfektan maddelerle silinecektir.

5) Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı  ve camlar açık tutularak cami içerisinin sürekli havalandırılması sağlanacaktır.

6) Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek camiye gelinmesi konusunda cemaate gerekli bilgilendirmeler/uyarılar yapılacaktır.

7) Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi/bez maske kullanması zorunlu olacak, maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecektir. (Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacaktır.)

8) Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

9) Koronavirüs ile ilgili mücadele kapsamında alınacak tedbirleri ve cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılmak için uyulması gereken kuralları içeren uyarıcı afişler il/ilçe sağlık müdürlükleri ve müftülüklerden temin edilerek bütün cami ve mescitlere asılacaktır.

10) Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri sağlanacak veya imkanlar nispetinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilerek cemaatinin kullanıma sunulacaktır. vatandaşlarımıza seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecektir.

11) Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, kullanılmayacaktır.

12) Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacaktır.

13) Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda cemaatin bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

14) Cemaatin fiziksel temastan kaçınması (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma vb.) ve sosyal mesafe kuralına uyması yönünde gerekli uyarılar sıklıkla tekrarlanacaktır.

15) Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekânları ziyarete açılmayacak, türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecektir.

16) Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecektir.

17) Cami önlerinde dilencilere karşı alınan tedbirler en üst seviyeye çıkarılacak ve özellikle cuma namazı sonrasında sergi olarak tabir edilen sebze, meyve, giyim eşyası, oyuncak vb. ürün satışına izin verilmeyecektir.

18) Cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde cemaatle namaz kılınabilmesi için Vali/Kaymakamların koordinesinde;
a) Namaz kılacaklar arasında sosyal mesafenin sağlanmasını teminen camilerin kapalı alanlarında/avlusunda/bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanlarda, bir kişinin en az 60x110 cm'lik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde ekte gönderilen şekle uygun zeminde işaretleme yapılacaktır.
b) (a) bendine göre belirlenecek cami içi, bahçesi/avlusu ile namaz kılınacak açık alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde anılan alanların girişine asılacaktır. İçerideki kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında ise bu durum bu alanlara giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde duyurulacaktır.

HANGİ CAMİLER AÇILACAK? 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı tedbirlere uygun gözüken Camiler ibadete açılacak. İbadete açılacak. Diyanet İşleri Başlanlığı'nın açıkladığı genelgeye göre Valilik ve Kaymakamlıklarca
belirlenecek (il/ilçe müftülüklerinin kapsamında) yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde namaz kılınabilecektir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google